Cintaxis Communicatie

“Op eieren” communiceren?

Er wordt heel wat gepubliceerd op social media en daarbuiten. Zie jij ook hoe mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan? Dat meningen in de verdrukking komen? Dat social media bepalen wat er wel of niet geschreven mag worden?

Wat is er aan de hand?

LinkedIn staat tegenwoordig vol met tenenkrommende ik-weet-het beter-en-jij-bent-gek-reacties. Ook Twitter en Facebook staan bol van de negativiteit.

Er spelen veel onderwerpen die voor discussie vatbaar zijn, zoals coronamaatregelen, diversiteit, milieumaatregelen, politieke opvattingen en nog veel meer.

Je merkt dat geplaatste berichten tot scherpe discussies leiden. Maar is het echt nodig om te reageren en om zo’n felle toon te gebruiken?

Kampen en censuur

Vroeger had je de verzuiling waarin groepen elkaar min of meer respecteerden. Maar nu ontstaan er echte kampen. Soms over de meest futiele onderwerpen. Berichten worden uit hun verband gerukt. Je ziet veel respectloze en dominante reacties.

Daarnaast zie je dat social media platformen accounts en berichten verwijderen. Het zijn commerciële bedrijven met een monopolistische marktpositie die bepalen wat jij wel of niet mag zeggen. Zij bepalen wat waar is. En laat het vinden van de waarheid nu vaak net een kwestie van uitleg zijn. Eerder schreef ik hier een blog over.

Is er bij deze beslissingen sprake geweest van deskundig onderzoek, serieuze klachtenafhandeling of juridische controle? Op internet kom je hierover veel klachten tegen!

Je bent dus eigenlijk niet echt vrij om je mening te geven! Wie vindt dat een prettige gedachte?

Merkwaardige ontwikkeling

Rechten als vrijheid van meningsuiting, recht op lichamelijke integriteit, privacyrechten, gelijke behandeling en politieke vrijheden vormen de ruggengraat van de democratie. Ze zorgen ervoor dat de overheid zich niet teveel bemoeit met de burger.

Deze rechten werken ook door tussen burgers en bedrijven. Er is veel bereikt, maar op het gebied van vrije meningsuiting is er opvallend genoeg een achteruitgang te zien.

Burgers en bedrijven mogen van de overheid eisen dat zij deze rechten respecteert. Maar zo te merken doen burgers en social media platforms dit onderling vaak niet!

Hoe is het gekomen?

Internet en social media hebben dit negatieve proces geactiveerd:

  • In 30 jaar tijd zijn internet en social media de grote nieuwsbronnen geworden.
  • Daarbij bieden zij mensen een podium voor het uiten van hun mening en het delen van informatie.
  • Bovendien spelen deze “sociale” platformen hun eigen rol in dit proces door te bepalen wat er wel of niet geplaatst mag worden.
  • Door actie en reactie wordt dit proces geïntensiveerd.

Moet je over alles discussiëren?

Social media zijn niet meer weg te denken. Maar helaas, over vrijwel alles wordt gediscussieerd. Het is naïef om te denken dat deze respectloze discussies stoppen.

De sociale platformen hebben hierbij een grote verantwoordelijkheid. Want welke mening, welke informatie, welk gedrag staan zij toe en wie controleert dit?

Keuzevrijheid?

Omdat we allemaal een leuke wereld willen, is het belangrijk dat deze negatieve ontwikkeling niet de norm wordt. Kun je je voorstellen dat er slechts één mening en één waarheid mogen bestaan?

Want we hebben allemaal de keuze om:

  • respectvol te communiceren
  • andermans mening te respecteren
  • censuur niet te accepteren.

Tegengeluid

Daarom laat ik een tegengeluid horen met mijn eigen sociale campagne Be As One: vorm samen één geheel. Ik ontwerp hiervoor een serie tegels en regelmatig komt er eentje bij.

Heb jij een leuk idee voor een mooie tekst? Of wil je voor jouw organisatie tegeltjes laten ontwikkelen? Stuur dan een berichtje naar info@cintaxis.nl!

© Cintaxis.nl 2021

Dit artikel bevat de mening van de auteur. Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze tekst mag worden gekopieerd of gepubliceerd, tenzij met toestemming van de auteur.

Pakkende tekst nodig voor uw organisatie? Neem contact op met Cintaxis Communicatie!