Cintaxis Communicatie, communicatiemanagement, overheidscommunicatie, vaccinatieboekje

Het Vaccinatieboekje 2021 nu verkrijgbaar

Overheidscommunicatie over corona: dat kan beter, dat moet beter.

Het RIVM roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren, maar nodigt hen tegelijkertijd uit om mee te doen aan een onderzoek naar de veiligheid van het vaccin. Wist jij dat eerder gebruik van fillers tot zwelling van het gezicht kan leiden na het nemen van een vaccin? Wil jouw kind zich laten vaccineren om de horeca in te mogen? Een duikje in de overheidscommunicatie over corona laat zien dat informatie soms toch genuanceerder ligt dan de oneliners en pictogrammen die de overheid ons voorschotelt…

“Maar je moet toch juist op de overheidsinformatie kunnen vertrouwen?”

Toen ik in de overheidscommunicatie over corona dook, ontdekte ik steeds meer hiaten en zwakheden. Ik wilde er een blog over schrijven, maar dat zou een hele lange blog worden. Daarom goot ik het in de vorm van een boekje. Het is een full colour boekje van 68 pagina’s geworden.

Het boekje is vooral bedoeld als signaal: wees kritisch over alle corona-informatie die voorbijkomt. Ook daar waar je mag verwachten dat je volledig geïnformeerd wordt. Trek je eigen conclusies, maar oordeel niet te snel!

Het Vaccinatieboekje 2021 is te vinden in de digitale schappen van o.a. Bol.com en Bruna.nl. Het boekje is ook als e-book verkrijgbaar.

Paperback € 9,50 | eBook € 4,75

Dank aan mijn uitgever Tao Publishers en aan mijn meelezers. Dank ook voor alle positieve reacties op het boekje.

Waar gaat het boekje over?

Het Vaccinatieboekje 2021 is een compact en leesbaar boekje. Ik deed onderzoek naar een aantal ‘foute voorbeelden’ van overheidscommunicatie over coronamaatregelen en in het bijzonder over de vaccinatie.

Het kan beter en het moet beter. De overheid draagt de grote verantwoordelijkheid om ons van de juiste informatie te voorzien. Want wat we ook van de overheidsmaatregelen vinden, we hebben recht op volledige informatie die op logische uitgangspunten moet zijn gebaseerd. Dit is essentieel voor onze beeldvorming. Zeker als het gaat om onze gezondheid en om onze vrijheden. Natuurlijk valt hierover te discussiëren, maar vertrouwen en wantrouwen liggen soms dicht bij elkaar.

Signaalfunctie

Het boekje is dan ook vooral bedoeld als een signaal voor zowel burger als overheid. Aan bod komen o.a. het coronapaspoort, de registratie van bijwerkingen, de kindervaccinatie en antistoffen na besmetting. Alles op basis van officiële overheidsbronnen.

Daarbij heb ik ook naar het grote plaatje gekeken, zoals het spanningsveld tussen vrijheid en veiligheid, gezondheid en gezondheidszorg en, niet te vergeten, naar de relaties tussen overheid en burger en tussen burgers onderling. Tot slot doe ik een aantal aanbevelingen aan de overheid.